Co można zrobić z białoporka?

Zrobiło się zimno🥶 i kaszląco🤒, ale to nic bo są na to sposoby!

🌲Wywar🍄

Płaską łyżkę sproszkowanego surowca zalewa się 3/4 szklanki przegotowanej wody. Odstawia na noc. Rano podgrzewa do wrzenia. Ostudzony pije się po łyżeczce cały dzień. Zastosowania: infekcje, grypa, stany zapalne, osłabienie odporności. Niektóre zielniki zalecają łączyć białoporek z czarną hubą brzozową [Inonotus obliquus] w stosunku 1:1 przy raku żołądka, płuc i nowotworach przewodu pokarmowego.

🌲Odwar🍄

Płaską łyżkę sproszkowanego surowca zalewa się szklanką wrzątku. Gotuje na małym ogniu 10 minut. Po przecedzeniu i ostudzeniu pije się w kilku porcjach między posiłkami jako środek przeciwzapalny, dla ogólnego wzmocnienia, poprawy stanu błon śluzowych, podniesienia odporności na infekcje i na uspokojenie nerwów. Można stosować do irygacji.

🌲Eliksir na odporność🍄

Średniej wielkości, świeżą, pokrojoną hubę zalać litrem wody, ( suszonej 5-8g na 250 ml). Gotować na wolnym ogniu godzinę. Dorzucić zamrożone lub suche owoce czarnego bzu czarnego. Można wzbogacić odrobiną cynamonu, suszonego imbiru, owocami dzikiej róży. Gotować na wolnym ogniu kwadrans, odstawić pod przykryciem do naciągnięcia.

Warto poznać tego gagatka i nazbierać co roku. Zawsze się przydaje 😉