30 gramów suszonego (zobacz jak to zrobić), rozdrobnionego owocnika białoporka brzozowego najlepiej zbieranego osobiście albo kupionego od certyfikowanego grzyboznawcy.
0,5 l czystej wody
Wieczorem grzyby wrzucamy do naczynia i zalewamy 500 ml wody, czekamy aż nasiąkną do rana.
Wstawiamy na kuchnie i doprowadzamy do wrzenia, po zagotowaniu gotujemy na wolnym ogniu przez 45 minut.
Ważne – zostawiamy aż do wystygnięcia na kuchni a później do lodówki. Zimniejszy ma lepszy smak.
Gotowy produkt wygląda tak:
Mikstura ma dziwny smak, trochę kwaskawy troche grzybowy niektórzy czują nawet mocną goryczkę.
Odwar pijemy trzy razy dziennie po 150 ml najlepiej z rozpuszczalną witaminą C 500mg lub owocami dzikiej róży. Witamina C działa synergistycznie z polisacharydami zawartymi w grzybach a mówiąc prostym językiem, wzmacnia działanie odwaru.
Ta mikstura ma silne właściwości przeciwwirusowe i aktywuje funkcje naszego układu immunologicznego, pomoże przy grypie czy covid a także innych chorobach odwirusowych.